Bewust leven

Petra is spreker, coach en inspirator. In haar praktijk ondersteunt ze mensen die zijn vastgelopen in hun leven, die aan een specifiek probleem willen werken of die vrijer en bewuster in het leven willen staan. In haar jarenlange ervaring heeft ze een feilloze radar ontwikkeld waarmee ze kan voelen hoe ze diegene verder kan helpen. Ze brengt hem of haar de diepte in, bij de kern van de pijn en het verdriet. Maar ook naar de plek waar de vreugde zit, de zelfliefde en het bewustzijn. Terug naar het gevoel.

“Ik heb veel meegemaakt in mijn leven. Zo kreeg ik vier keer een burnout, had een zware depressie en werd geopereerd toen de beginselen van baarmoederhalskanker bij mij werden ontdekt. Ik was volledig afgekeurd toen ik besloot dat ik mijn leven niet wilde slijten op de bank. Ik wilde meedoen aan de maatschappij. Vanuit dat allerdiepste punt startte ik mijn eigen praktijk. Het begon met een paar uurtjes per week coaching vanuit mijn huis en dit bouwde zich langzaam uit tot mijn goedlopende bedrijf.”

Petra voelde aan alles dat ze niet alleen mensen één op één of in een groep wilde begeleiden. Ze had een boodschap te verspreiden en ging spreken over psychisch lijden voor een groter publiek in haar events.

“Mijn levenservaring geeft me een oneindig begrip voor de mens in al haar facetten. Niets menselijks is mij vreemd! Ik weet hoe het voelt als je iemand haat of liefhebt, als je niet meer wilt leven of als je lichaam je in de steek laat. En ik weet hoe het is als je dat allemaal kan loslaten en gaat leven vanuit jezelf.”

Voor Petra staat veiligheid voorop. Ze vindt het belangrijk dat iedereen altijd volledig zichzelf kan zijn. Zonder masker, zonder opsmuk, en zonder oordeel naar elkaar. Haar pretogen lichten op als ze erover spreekt.

“Iedereen die bij mij komt heeft iets meegemaakt. Vaak meerdere dingen. Het kind in hen is ooit geraakt en heeft een overlevingsmechanisme opgebouwd. De kunst is om je daar bewust van te worden. Ik hou mensen een spiegel voor. Welk gedrag is een automatisme geworden? Welke verhalen een waarheid waar je naar bent gaan leven? Als je dat weet, heb je opeens een keuze. Wat wil jij? BewustZijn geeft zoveel vrijheid. Stap voor stap kan je gaan bouwen aan een leven dat werkt voor jou!”

Verbinding

 “Mijn eigen mechanisme? Ik ging het allemaal wel alleen doen. Ik kon en durfde niet te vertrouwen op de mensen die het dichtst bij me stonden, dus rekende ik alleen op mezelf. Op mijn vijftiende ging ik uit huis, ik ging na de havo meteen werken en kocht mijn eerste huis toen ik negentien was. Ik bereikte veel, maar deed dat door mezelf volledig voorbij te lopen. Niet voor niets kreeg ik vier keer een burnout. Ik was me namelijk niet bewust van de grenzen waar ik continu overheen stapte.”

Tijdens de therapie die ze volgde na haar depressie werd het haar pijnlijk duidelijk dat ze juist heel erg verlangde naar verbinding. Niet alleen met andere mensen, maar ook met zichzelf. Ze hoefde zichzelf niet meer te overschreeuwen of zoals ze zelf zegt: ‘niet meer als een stier door een porseleinkast te denderen.’ Ze heeft nog steeds het hart op de tong, is altijd open en eerlijk. Maar ze is niet meer bang om gekwetst te worden of zichzelf te laten zien. In haar werk gebruikt ze deze ervaring om anderen met zichzelf en met elkaar in verbinding te brengen.

“We zijn allemaal één. Dat is wat ik ten diepste geloof. En daar zit ook mijn grootste pijn en woede. Want we zijn heel ver uit elkaar gedreven. Mijn verlangen is die verbinding met elkaar weer te herstellen. En dat doe ik, verhaal voor verhaal. Persoon voor persoon. In kleine en in hele grote groepen. Ik draag bij aan het weer samen zijn. En niet meer ieder voor zich. De wereld wordt prettiger als iedereen gewoon zichzelf kan zijn. Raken en beroeren, daar gaat mijn hart van zingen.”

 Joy

 Petra leeft nog maar op één manier: in het hier en nu. Dat doet ze vanuit haar eigen Joy. Ze heeft een scherp gevoel voor humor en brengt met haar grappen altijd leven in de brouwerij. Ze is spiritueel én ze leeft gewoon met beide benen op de grond. Al heeft ze soms een beetje hulp nodig om die benen op de grond te houden. Waar ze in no time door heeft waar iemands energie vastloopt, is een tripje naar de supermarkt soms een uitdaging. Voor ze er erg in heeft staat ze daar iemand een hart onder de riem te steken, terwijl ze weer vergeet om wc papier te kopen.

“Ik weet nu dat ik het niet alleen hoef te doen. Ik ben gewoon niet zo praktisch. Leuk dat in het hier en nu, maar soms moet ik gewoon iets plannen. Van de lucht kan ik ook niet leven. Ik vraag daar nu gewoon hulp bij. Mijn planner en vriendin Nyla, houdt mijn agenda in de gaten en een andere vriendin houdt me bij de les en vertaald soms voor me als ik te zweverig ga praten. Ik maak lijstjes voor de supermarkt en mijn lieve dochter helpt me op mijn verzoek regelmatig met het keuren van mijn kleding. ‘Nee, mam. Doe maar een andere kleur riem daarbij aan.’ ”

Petra kan zichzelf soms verliezen in het denken. Dan gaat ze helemaal op in haar gedachten over de wereld, het leven en alles wat er nog meer is. Om die gedachten even stil te zetten besteed ze tijd aan haar favoriete hobby: modelbouwen. Ze knutselt stoelen, lampjes en mini boekjes die samen een prachtig sfeervol kamertje opleveren. Ook yoga, meditatie en tijd doorbrengen in de natuur helpen haar weer terug te komen in haar lichaam. Verder gaat Petra graag op stap met vrienden. Wijntjes drinken, naar de film of even helemaal los op Happy Hardcore.

“Ik ben geen stier meer in die porseleinkast, maar ik heb wel een grote energie. Als ik binnenkom dan staat er ook iemand. Daar schaam ik me niet meer voor. Ik mag er zijn, precies zoals ik ben. Met al mijn rarigheden. Ik kijk Dr Pimpelpopper als guilty pleasure, je mag me altijd wakker maken voor soep en als iemand in nood is ben ik er. Ik ben mezelf. Zonder masker. Gewoon Petra.”

“Het leven is Simpel maar niet Makkelijk”

Petra van de Leur 2023